11 de setembre del 2020

Úbeda i Baeza

A la província de Jaén hi ha ÚBEDA i BAEZA, dues poblacions patrimoni de la humanitat que volíem visitar algun dia. Queden a set hores de casa amb cotxe i és complicat fer-hi una escapada, però al venir força de pas de camí a Algarve vam afegir-les com a parada intermèdia. Tenim una tarda a Úbeda i un matí a Baeza per gaudir d'aquestes encantadores poblacions i dels milers d'oliveres que les envolten.



ÚBEDA

Úbeda és una petita ciutat d'uns 30.000 habitants i és la primera que visitem. Com Baeza, és un dels conjunts monumentals renaixentistes més importants de la península. Tot passejant sense rumb, trobem diversos punts d'interès, com la Plaza 1° de Mayo o del mercado (amb la Iglesia de San Pablo i l'ayuntamiento viejo)  o la Calle Real. Al sud, si sortim per la Puerta de Granada trobarem l'església de San Lorenzo i el palau Casa de las Torres.


No obstant, és a la famosa Plaza Vazquez de Molina on es concentren els edificis de major interès i que fan de Úbeda una ciutat patrimoni de la humanitat. La Sacra Capilla del Salvadorun edifici pensat com a camara funerària o panteó, és segurament el més emblemàtic i la seva visió darrere de la font de la plaça i amb el sol de tarda il·luminant-lo de ple és molt bonica.

Altres edificis interessants de la Plaza Vazquez de Molina són el Palacio de las cadenas, que actualment és l'ajuntament, la Basílica de Santa María de los Reales Alcázares, la Cárcel del obispo, actualment els jutjats, el Palacio del marqués de Mancera, un antic pòsit de cereals que en l'actualitat és una comissaria, o el Palacio del condestable Dávalos, usat ara com a Parador.

Al sud d'aquesta plaça hi ha una part de les muralles. Val la pena gaudir de les vistes als camps d'oliveres des de fora,  a la Ronda de miradores.



Ja marxant, veiem des del cotxe l'antic Hospital de Santiago, avui centre cultural. Un edifici molt important en la seva època, de fet està considerat la millor obra d'Andrés Vandelvira. Però no ens hi aturem perquè sembla difícil aparcar i perquè tenim ganes d'anar a l'hotel a descansar de tot el tute conduït.


BAEZA

Baeza és força més petita que Úbeda, té uns 15.000 habitants. No obstant, el seu centre històric és preciós i alberga autèntiques joies arquitectòniques. De les dues poblacions és la que ens va agradar més (i al dormir-hi vam poder veure-la de nit, moment que ens va encantar).


Un espai important a Baeza és la Plaza de los Leones o Plaza del Pópulo. El nom és degut a la font central, que consta de diverses figures animals (lleons i bous) i una estàtua de l'època ibera, essent en consequència l'element més antic de Baeza. La resta de la plaça està rodejada d'edificis importants, com la Casa del Pópulo i l'antiga carnisseria, edifici amb la curiositat que l'any 1963 va ser transportat, peça per peça, a la plaça. I també dos arcs de l'antiga muralla: la Puerta de Jaén i el Arco de Vilallar.

La plaça queda al final del Paseo de la Constitución, també anomenat Plaza del Mercado Viejo, un espai molt animat tant de dia com de nit i que concentra bona part dels restaurants de la zona antiga. Pel nord, la calle San Pablo té diversos antics palauets interessants com el Palacio de los Salcedo, avui convertits en hotels o simplement en botigues.


Un altre dels punts més rellevants de Baeza és la Plaza de Santa María. Aquesta alberga la Catedral de la Natividad de Nuestra Señora -la qual s'assenta sobre una antiga mesquita i mescla estils mudèjar, gòtic i renaixentista-, la simètrica Fuente de Santa María i altres edificis com les Casas consistoriales o el Seminario San Felipe Neri, seu de l'actual universitat internacional d'Andalusia.

A prop li queda l'Antigua Universidad, de la qual es poden veure el paranimf i algunes aules. Just aquí, Antonio Machado va ser professor de francès entre els anys 1912 i 1919. 

La façana del Palacio de Jabalquinto, d'estil gòtic flamíger i la qual conté detalls sexuals femenins, ens va semblar espectacular. De l'interior del palau destaquen el pati i una escala barroca però no ens van deixar entrar.


Prop de la catedral, just al darrere, hi ha una serie de petits carrers empedrats encantadors i molt tranquils: la Calle Alta. Escenari de diverses pel·lícules, desprenen edat mitjana en estat pur i simplement "callejear" és tot un plaer, llàstima no haver-hi passejat de nit!!


Ben a prop queda un passeig amb vistes als olivers que envolten Baeza, i el Mirador Antonio Machado.



Sens dubte Úbeda i Baeza són poblacions precioses i de molt recomanable visita. Creiem que és suficient amb mig dia per cadascuna però que aquest temps es queda curt si es vol veure l'interior d'alguns edificis. Si nosaltres haguéssim tingut un o dos dies més per la zona, de ben segur que hauríem anat a la Sierra de Cazorla.

   . . .  però el temps apreta i cal posar rumb a Algarve !!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada