1 de març del 2012

Roma

La que un dia va ser la Caput Mundi desprèn, dos mil anys després, història a cada racó. Poques ciutats al món són capaces de donar-nos una lliçó històrica tan complerta com la que ens ofereix Roma: restes romanes ben conservades, algunes de les millors i més conegudes obres renaixentistes i la màxima expressió barroca en algunes esglésies.  No hem parat!

L'estrella indiscutible és el Coliseu, acabat l'any 80 dC. Hi tenien cabuda unes 50.000 persones, que es disposaven a passar el dia 'gaudint' de les lluites dels gladiadors contra les feres.




De l'època de l'Imperi també es pot visitar, entre d'altres, bona part del Fòrum Romà i els fòrums Imperials, o el Panteó, un edifici circular que sembla ben bé que no sigui romà.



Però hi ha moltes altres restes: el teatre de Marcelo, les termes de Caracala, el Largo Argentina, els temples de Piazza de la Verità, les columnes de Trajà i M.Aureli, la Piazza di Pietra...



Si es parla de Renaixement s'ha de parlar del Vaticà: l'imponent església de St Pere, la plaça de la columnata de Bernini, i els museus vaticans -amb el sostre de la Capella Sixtina, de M.Angel, i les estances de Rafaello (on hi ha el famós fresc L'escola d'Atenes)- en són una bona mostra. A destacar també l'escultura grega Laocoont i els seus fills (hª de l'art em va marcar!). Aprofitem per visitar-los diumenge, coincidint en que l'últim diumenge de mes l'entrada és gratuita.




Prop del Vaticà es troba el Castello di Sant'Angelo. El pont del mateix nom, ple d'estàtues d'àngels de Bernini, ens va agradar molt.



No es pot anar a Roma i no veure l'espectacular i barroca Fontana di Trevi. Representa a Neptú guiant, amb l'ajuda dels tritons, dos cavalls marins que representen el mar en calma i en tempesta. Tot turista que vulgui tornar a la ciutat eterna ha de tirar-hi una moneda!


La plaça que més ens va agradar és la sempre animada Piazza Navona. És elíptica perquè se situa on abans hi havia un estadi romà i, a part de turistes i artistes a tota hora, conté tres fontanes, una de les quals (que representa 4 grans rius) és preciosa.




Altres places famoses són la Piazza Spagna, amb la barcassa de Bernini a baix i l'església de Trinitá del Monte dalt de l'escalinata del mateix nom, i la Piazza del Popolo.


El Trastevere, a l'altra banda del riu, és un barri amb força encant. Malgrat això, potser perquè ens n'esperàvem molt, creiem que ens va agradar més la zona del Gheto, el barri jueu.



Des de l'imponent monument a Victorio Emanuele o els museus capitolins (al centre), des del Giancolo (al Trastevere) I des la zona entre Trinitá dei Monte i la Villa Borghese (al nord) es pot gaudir de bones vistes a la ciutat.

No tot acaba aquí! A Roma hi ha infinitat de placetes, d'esglésies i de museus per veure.  Algunes esglésies són Sant Pietro in Montorio (pel tempietto de Bramante), Sant Pietro in Vincoli (pel Moisès de M.Angel), Santa Maria della Concezione (per la cripta decorada amb infinitat d'òssos), Santa Maria in Cosmedin (per la mossegadora Bocca della Veritá), Santa Maria la Maggiore...


El museus per excelència són els museus capitolins. Sembla mentida que les estàtues que alberga, tan perfectes i tan ben conservades, vagin ser esculpides fa més de 2 mil·lenis!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada