3 de juliol del 2017

Sud d'Anglaterra

El món està ple de llocs que mereixen un viatge o una escapada per veure'ls en viu i en directe, per exemple les enigmàtiques pedres que formen el conjunt monumental STONEHENGE. La casualitat va fer que les veiéssim en una revista i que ràpidament ens animéssim a muntar una escapada familiar de quatre dies per veure-les, afegint evidentment altres indrets interessants que ofereix el sud d'Anglaterra.


Dit i fet. Un vol Girona-Bristol ens deixa a terres angleses al migdia i, després de recollir el cotxe, ens queda encara tota la tarda del primer dia. Descartem Bath, una ciutat d'origen romà que té molt bona pinta i que travessem, perquè la intenció d'avui és veure dos pobles amb encant. De seguida ens sorprèn la verdor i la frondositat de vegetació arran de la carretera, alguns arbres inclús els deuen retallar sovint.


Primer anem a Bradford-On-Avon, una població d'uns 9000 habitants que conserva un centre històric encisador i per al qual val la pena passejar. Alguns del seus llocs més coneguts són el pont de pedra sobre el riu Avon, que data del segle XIII, el carrer The Shambles o l'església de la Santíssima Trinitat.


L'altre poble és el petitíssim Castle Combe que, si bé arribar-hi amb tanta vegetació boscosa ja és tot un gaudi, aquest poble sembla haver-se aturat en el temps i està considerat el poble més bonic de tota Anglaterra. És realment preciós i resulta molt agradable passejar-hi i descobrir llocs com la plaça del mercat, l'església i el seu curiós rellotge, o un hotel enclavat en una típica mansió anglesa.


El segon dia el destinem a veure diversos llocs tot baixant cap a la costa. El primer poble on parem és Avebury, on tots gaudim moltíssim del seu cercle de pedres. Les pedres que estan en peu, aixecades durant el neolític, formen part del complex circular de pedres més gran d'Anglaterra (originàriament format per més de 100 pedres). I té dos cercles menors situats a l'interior, amb més pedres.



Seguim fins a Devizes, on busquem les Caen Hill locks, una successió d'encluses en el canal artificial de 140km dels rius Kennet and Avon. Va ser genial poder veure com les obrien per poder passar dues barques, així com col·laborar en el seu tancament!


Tornem a agafar el cotxe per anar a Wells, on primer aprofitem per dinar i després per veure la zona del centre, especialment la catedral per fora (per dins no vam poder per estar tancada unes hores per un event privat), treballadíssima i amb un rellotge astronòmic de 600 anys d'antiguitat...


... i el Vicars' Close, que, a banda de ser un carrer medieval preciós, està considerat el carrer sempre habitat més antic d'Europa. Manté els edificis originals, construïts el 1348.


Seguim fins a Glastonbury, un poble conegut per les seves botigues esotèriques i per albergar les restes d'una antiga abadia, actualment destruïda en gran part, en la que està enterrat el rei Artur.


I com que anem bé de temps, ens apropem a peu fins a la Glastonbury tor, una torre medieval situada dalt d'un turó proper a la població, des de la qual es tenen molt bones vistes.


El tercer dia el destinem per complet a una part de la Jurassic Coast, anomenada així per la gran quantitat de restes de dinosaure que s'hi han trobat i que, encara ara, resulta possible trobar. La primera zona que visitem és la de Lulworth Cove. Des d'aquesta platja surt un camí que segueix la costa fins a la coneguda Durdle Door, una curiosa roca foradada que s'endinsa al mar, i altres platges espectaculars.


Tornem pel mateix camí i aprofitem per dinar a Stairhole, un racó a tocar de Lulworth Cove en el que els plecs de la roca són ben visibles,  i després ens apropem una estona a la immensa Lulworth Cove, completament circular.


L'altra zona que veiem de la Jurassic Coast anglesa és Old Harry Rocks, fent una petita excursió des de Studland. Amb relativament pocs quilòmetres, la roca de la costa ha canviat molt: aquí és ben blanca i forma uns penya-segats realment espectaculars, amb tres 'agulles' separades.


De camí a l'allotjament parem una estona a Corfu Castle, una localitat amb castell força bonica...


... i en algun indret realment preciós arran de carretera.


L'últim dia arriba el moment de veure Stonehenge, un enigmàtic monument del neolític i edat de bronze. El conjunt està format per quatre cercles de pedres (un en forma de ferradura) de diferents tamanys. Es va començar a construir fa uns 5000 anys i la seva construcció va fer-se en diverses etapes, dilatant-se al llarg d'un miler d'anys. Només els dies de solstici es pot caminar entre les pedres i tocar-les, la resta de l'any es poden voltejar. En algun tram es poden veure de molt aprop, podent apreciar perfectament els encaixos que servien per encaixar bé la pedra superior.


Es desconeix la finalitat del conjunt Stonehenge, però està clar que està relacionada amb l'astronomia i el culte al sol, ja que el dia del solstici d'estiu el sol surt per l'eix principal (el de l'antiga avinguda que conduïa al complex), mentre que el dia del solstici d'hivern es pon pel mateix eix però en direcció oposada. 


Ens baixem l'aplicació al mòbil i escoltem algunes curiositats, com que la pedrera d'algunes de les pedres (les bluestone, de 4 tones) està a més de 200 km de distància i la de les més grosses (que poden fer fins a 9 metres comptant la part enterrada i unes 25 tones) a uns 20!!!  Mentre ho anem escoltant s'obra un moment una clariana i aprofitem per fer fotos generals del monument, que ens té fascinats.


Després de la visita a Stonehenge i al seu didàctic museu...



... anem a Salisbury, on aprofitem per dinar i per veure'n el centre i l'església, amb el seu claustre.


Després de Salisbury decidim anar tirant cap a l'aeroport però passant per Cheddar, poble famós pel formatge que s'hi produeix i per tenir unes gorges que fan molt bona pinta. Un cop allà, però, considerem que no queda massa temps per visitar-les, així que ens comprem el sopar i decidim acabar d'arribar a l'aeroport, donant per finalitzada aquesta breu però intensa escapada en terres angleses!



L'itinerari en detall d'aquests quatre dies al sud d'Anglaterra ha estat:

Dia1. Vol Girona-Bristol.  Visita Bradford on Avon  i  Castle Combe.  Nit Swindon
Dia2. Visita cercle de pedres d'Avebury, encluses Caen hill locks de Devizes, Wells (centre, catedral, carrer Vicars' close) i Glastonbury (poble, abadia i Glastonbury tor). Nit a Weymouth.
Dia3. Jurassic Coast: zona Lulworth Cove (amb el Durdle Door, Stair Hole i Lulworth Cove) i zona Old Harry Rocks.  Corfe Castle.  Nit a Tisbury. 
Dia4.  Stonehenge, Salisbury, Cheddar.  Vol Bristol-Girona. Nit a casa.

Se'ns ha fet súper curta aquesta escapada, que realment ha valgut molt la pena!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada