31 de maig del 2020

Entorn rural i natural de Vilafranca del Penedès

Visitar Vilafranca del Penedès és descobrir el seu important patrimoni històric, gaudir fent enoturisme i disfrutar d'esdeveniments intangibles (com viure la festa major "més típica" o vibrar amb els millors castells en una de les places més castelleres).  No obstant, ubicada al cor del Penedès i envoltada de vinyes, Vilafranca està molt lligada al seu entorn més proper, el qual mereix també una ullada.



Aprofitem el temps de (des)confinament per (re)descobrir paisatges del terme municipal de Vilafranca, paisatges que sens dubte complementen l'oferta turística urbana i cultural de la ciutat. Totes les fotos s'han fet durant els 10 últims dies de maig, moment en que les vinyes i els camps de cereal estan espectaculars.


Vinyes prop de la muntanya de Sant Pau
Per a la majoria dels vilafranquins i vilafranquines, la muntanya de Sant Pau és segurament el lloc perfecte per on passejar i desconnectar en un entorn rural ben proper. Aquest petit turó queda uns dos quilòmetres al nord de la població i, un cop s'hi arriba, resulta un balcó perfecte a la ciutat (i un dels cinc punts Miravinya que hi ha repartits per l'Alt Penedès). De camí, el passeig entre vinyes és ben agradable. 



Vinyes verdes vora el mar (de ceps)
Tot passejant entre un mar de ceps i el següent es poden apreciar les diferències entre vinyes: la vinya tradicional, amb ceps separats (alguns amb formes ben capritxoses)  que en temps de collita cal collir a mà, i la vinya emparrada, de ceps gairebé idèntics tots lligats entre ells amb filferro per poder ser collits de forma automatitzada. Les vinyes no llaurades són ben fotogèniques :)



La vinya pintada
Ben a prop de la Granada trobem la que probablement és la vinya més coneguda del terme de Vilafranca, la Vinya Pintada. Fa uns quinze anys un artista va pintar els més de 800 pals que suporten aquesta vinya emparrada i tot i que actualment els colors no són tan vius com fa uns anys, anar-hi ens permet obtenir imatges ben curioses i diferents. A més, val la pena arribar-nos-hi per camins que, en algun moment, ofereixen vistes a Montserrat.



Riera de Llitrà
Entrant des de Pacs, la riera de Llitrà discorre 3.4km pel terme de Vilafranca en busca del riu Foix, on desemboca. És una llàstima que només es pugui resseguir algun tram i no en la seva totalitat, però malgrat això permet gaudir de racons interessants, amb vegetació riberenca frondosa que aporta diversitat entre la monotonia de les vinyes. 



La Serreta
Al sud de Vilafranca, limitant amb el municipi d'Olèrdola hi ha la zona coneguda com la Serreta. Allà trobem alguna masia, vinyes, petits boscos, una antiga pedrera força bonica i l'imponent pi de la serreta, el nostre descobriment post-confinament.



Camps de cereal
No tot als voltants de Vilafranca és conreu de vinya. De fet, sense apenes sortir del tram urbanitzat, per exemple al camí fariner, podem trobar-nos cultius de blat i ordi que al maig, a falta encara d'unes setmanes per a la sega, estan espectaculars.



A algun lloc vam llegir la cita  "si realment estimes la natura trobaràs la bellesa a tot arreu".
I sens dubte,  al costat de casa també.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada