30 de desembre de 2018

Chelva: Ruta del agua i acueducto Peña Cortada

Chelva és un poble molt bonic de la província de Valencia, en concret de la comarca La Serranía. Destaca per tenir barris de diferents èpoques i cultures (un barri cristià, un barri morisc, un barri jueu...) i una església molt imponent de fora.  Però també destaca, i sobretot, perquè des d'allà es pot seguir l'anomenada Ruta del agua  i/o  apropar-nos a un aqüeducte romà ben curiós.Aparquem prop de Calles, població pocs quilòmetres al sud de Chelva, ja que així farem una excursió circular veient primer la part de Ruta del agua, després Chelva i finalment l'aqüeducte, que està precisament al terme municipal de Calles.  La ruta comença caminant entre arbres fruiters però aviat trobem el riu, que se segueix a contracorrent pel costat. No obstant, no estem en la Ruta del Agua pròpiament dita fins que arribem a les restes d'una central elèctrica que antigament abastia llum a Chelva aprofitant la força de l'aigua d'una cascada artificial.


El camí s'enlaira una mica i quan arribem a una zona anomenada Coves de Montecico (les quals no sabem veure), les vistes que s'obren cap a Chelva són realment boniques.


Novament al costat del riu, la caminada resulta força agradable...


... fins arribar a La Platgeta o La Playita, el punt amb més encant de tota la Ruta del Agua de Chelva. 


Després continuem cap a l'esquerra, tot guanyant alçada, i travessem un túnel llarg i estret (gairebé imprescindible encendre la llanterna del mòbil) i seguim el fins una petita presa. A partir d'allà l'excursió continua per l'altra banda del riu, entre camps de conreu. A un cert punt tornem a tenir vistes de Chelva (inclús de la Playita si ens desviem una mica).Un cop a Chelva, passegem per alguns dels carrers dels diferents barris (cristià, morisc, i jueu), tot gaudint de diversos racons amb molt d'encant. 


Després de passejar per diversos carrers, fem cap a la plaça principal, on hi ha l'ajuntament i l'església de Ntra Senyora dels Àngels. Per fora, aquesta resulta una classe accelerada d'arquitectura per la seva completa mostra d'estils arquitectònics: té columnes amb capitells tant dòrics, com jònics com coríntics!!  Aprofitem per dinar a la plaça i després veiem una mica més el poble.Sortim de Chelva direcció nord. Encara queda un altre plat fort en la ruta: el acueducto de Peña Cortada, un aqüeducte romà situat entre roques. 


Si l'aqüeducte per si sol, tant rogenc i vertical, ja impressiona, el millor està per arribar. Primer un immens tall vertical a la roca (la peña cortada) que van fer els romans per continuar el curs de l'aigua...


...i després petits túnels i els canals per on aquesta era canalitzada una bona colla de metres. Va ser genial passar per l'antic curs de l'aigua.El track GPS de l'excursió a la Ruta del Agua, Chelva i l'aqüeducte Peña Cortada és: 
Moltíssimes gràcies Ricard per recomanar-nos Chelva i el seu entorn!!Nota: Aquesta sortida forma part d'una genial escapada de cinc dies a la província de Valencia, en la que l'aigua va ser gairebé sempre  omnipresent i durant la qual vam poder veure:

Dia1 -  Anna: albufera i gorgs. Veure entrada aquí
Dia2 -  València capital.  Veure entrada aquí
Dia3 -  Chelva: Ruta del agua i  aqüeducte Peña cortada.  
Dia4 -  Chulilla: . Veure entrada aquí
Dia5 -  Albufera de ValenciaVeure entrada aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada