12 d’octubre de 2017

Marroc

Per trobar una cultura ben diferent a la nostra sovint són necessàries moltes hores d'avió i alguna que altra escala. Però en el cas del Marroc, amb menys de dues hores de vol  ja ens plantem en un món ben diferent al nostre, amb zocos, mules, medines, espècies, mesquites, curtiduries...  Per tercera vegada ja, decidim passar novament uns dies en aquest gran país que tenim tan a la vora i que mai ens decep.

Aterrem a Fes al vespre-nit, gairebé només amb temps de sopar i dormir. L'endemà, després d'esmorzar meravellosament bé al bonic, altíssim i ben cuidat Riad on hem dormit...


... i com que Fes ja la vam visitar fa tres anys (veure entrada del segon viatge al Marroc aquí), comprem bitllets de bus per anar cinc hores al nord: a Chefchaouen, on farem les següents quatre nits.

Chefchaouen, o simplement Chaouen, està situada enmig de les muntanyes del Rif i té una preciosa medina de carrerons blaus. Les teories d'aquest color són molt diverses: per evitar mosquits? per tenir sensació de llibertat els jueus? Sigui com sigui, val molt la pena deixar-s'hi perdre sense rumb un bon grapat d'hores (en el nostre cas un tros de tarda i un dia sencer), per gaudir al màxim dels seus racons.


La veritat és que tota la medina de Xaouen ens encanta, costa no fer fotos per tot arreu!


Uta al-Hammam és la plaça principal de la medina. Molt animada i plena de restaurantets (paga la pena dormir-hi ben aprop!!!), té dos dels edificis més emblemàtics: la Kashba i la gran mesquita.


Una altra plaça interessant, que descobrim per casualitat, és la Hauta, presidida per una curiosa font.


Si arribem a la zona dels rentadors, punt de trobada i gaudi de moltes famílies de Xaouen, podem enfilar un camí cap a l'anomenada mesquita espanyola i tenir vistes a tota la medina.

Val la pena fer base a Chefchaouen per gaudir-la més temps i des d'allà fer sortides. Per exemple un dia anem a Akchour per fer dues excursions: una seguint el curs del riu cap a les cascades d'Akchour i una altra de més curta cap al pont d'Alà. La verdor del paisatge mentre anàvem cap a la cascada principal -força seca en aquesta època- ens va sorprendre força, així com també l'afició dels marroquins de gaudir de taules i cadires dins de l'aigua.  Fem tot el recorregut amb una parella de Lituania, molt viatgera!Un altre dia el dediquem a veure la medina de Tetouan, ciutat situada a una hora i mitja amb bus de Chaouen. La seva medina té també racons molt especials i com que és molt menys turística que la blava (de fet només trobem tres turistes en tot el dia) s'hi pot veure i viure el dia a dia dels autòctons, sobretot en els carrers del zoco, sense centenars de botigues de souvenirs.


Un dels imprescindibles de Tetouan és la curtiduria. Si bé no són tan grans i espectaculars com les de Fes, tenen diferents àrees i es poden apreciar de ben aprop i sense venedors :)   Ens van encantar!!


De Tetouan ens va sorprendre especialment la seva tranquil·litat i el color blanc impol·lut de la medina (un cop n'ets a fora!) veient-la per exemple des de la preciosa i animada plaça Feddan.L'últim dia ens llevem ben d'hora per agafar l'autobús que va amb destí a la ciutat de Meknes i baixem a Volubilis, les runes romanes més ben conservades del país (per guanyar temps i no haver de llogar taxi per anar enrere fem parar al conductor al desviament i hi acabem d'arribar a peu, en 10 minuts). El petit mapa que donen a l'entrada va molt bé per seguir la ruta dels principals punts d'interès.


Destaquen, per exemple, les restes del capitoli i del FORUM, antiga plaça porticada de més de 1300 m2 que suposava el centre polític, administratiu, econòmic i social de Volubilis (en el seus moments devia ser molt majestuosa si encara ara impressionen les seves arcades)...


... el majestuós arc de triomf amb inscripcions, construït en el moment de 'romanització' de la ciutat  ...


... divereses cases, entre les que destaca especialment la de les columnes, que tenia un gran pati central i s'anomena així per tenir columnes de diversos estils: amb estries rectes, en diagonal, llises, etc.  ...


... i el carrer Decumanus maximus, del qual es conserven alguns arcs i columnes.


Però sens dubte el plat fort de Volubilis són els espectaculars mosaics que es conserven (a plena intempèrie!!), que havien decorat les cases dels ciutadans més benestants. Sembla impossible que n'hagin perdurat tants i tan bé tant de temps. Podem trobar figures geomètriques, persones, animals, déus i deesses...  Alguns els estan arranjant una mica els integrants d'un curs, amb qui parlem una estona.


En total estem un parell d'hores veient Volubilis i el seu petit museu, quedant encantats d'aquest lloc!!

Volubilis està a menys de cinc quilòmetres de Moulay Idriss, la ciutat santa del Marroc. Allà aprofitem per dinar i per veure'n l'edifici més famós: la zauia-mausoleu de Idriss I,  nét de Mahoma i símbol de la islamització de la comunitat bereber. La zaouia la veiem des de fora (no està permesa l'entrada als no-musulmans) i des d'un punt concret de la tranquil·la medina, on es veu tota la ciutat sobre el turó.


Després anem fent camí cap a Fes (via Meknes) per agafar l'avió de tornada a la nit, donant per acabada una altra genial escapada pel Marroc, de pocs dies :(  però molt ben aprofitada :) . Ideal per desconnectar i per reafirmar-nos en que esperem no trigar gaire a tornar a deixar-nos perdre per terres marroquines. 


L'itinerari en detall ha estat:

Dia0. Vol Barcelona-Fes. Taxi compartit de l'aeroport a Fes (150DH tot). Nit a Fes.
Dia1. Bus Fes-Chefchaouen (75DHpp).  Tarda a la medina de Chefchaouen. Nit a Chefchaouen.
Dia2. Taxi compartit a Akchour (25DHpp). Excursió a les cascades i al pont de déu. Furgo compartida a Chefchaouen (20DHpp). Nit Chefchaouen.
Dia3. Bus Chefchaouen-Tetouan (20DHpp). Visita medina de Tetouan. Bus Tetouan-Chefchaouen (20DHpp). Nit a Chefchaouen.
Dia4. Medina de Chefchaouen.  Nit a Chefchaouen.
Dia5. Bus Chefchaouen-Meknes, baixant a Volubilis (60DHpp). Visita runes romanes Volubilis. Furgo compartida a Moulay Idriss (10DHpp). Vista panoràmica de la ciutat i el mausoleu. Taxi compartit a Meknes (10DHpp) + petit taxi (7DH). Tren a Fes (22DHpp). Bus a aeroport (4DHpp). Vol Fes-Barcelona. Nit a casa.

        Nota:   tc mig:  1€ = 10,76 DH

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada