15 de gener del 2017

Pisa i Florència

Per reis, l'Anna demana una escapada a Pisa i Florència. I el millor és que aquests li fan cas i li porten no només a ella sinó a tots: Anna, Roger, Pep, Roser i Quim.  Marxem doncs dos dies a la Toscana!

Divendres volem ben d'hora cap a Pisa i passem la major part del dia en aquesta ciutat. En aterrar agafem un bus cap al centre, deixem temporalment les maletes a la consigna de l'estació de tren, i ens dirigim cap a un dels espais més visitats d'Itàlia, el Camposanto, perquè alberga la Torre di Pisa, el campanar inclinat de la catedral o Duomo.  Llàstima que la veiem molt poc temps amb cel blau :(


La torre eclipsa altres edificis que formen part del Camposanto, com el Baptisteri (edifici també inclinat!!)  o el propi Duomo, però que també val la pena veure.


Si bé la ciutat és famosa gairebé només per la torre inclinada, passejar una estona pels carrers propers al riu Arno -per anar o tornar de l'estació- no ens va decebre.


Amb poc menys d'una hora de tren ens plantem a la bella Florència. Després de deixar les maletes a l'allotjament, encara ens queda una mica de temps per començar a veure alguna cosa de la ciutat abans i després de sopar.  Veure el Duomo per fora, per primer cop, ens va impressionar.


El dissabte l'aprofitem sencer per seguir veient la ciutat estrella del Renaixament. Ens llevem aviat i abans de les 9 ja estem a la Galeria dell'Academia, el museu que alberga el David de Michelangelo, estàtua perfecta de més de cinc metres que ens va deixar ben impressionats. Miquel Angel tenia només 26 anys quan la va començar.


Quedem meravellats una bona estona però el temps passa, així que quan considerem que ja l'hem vist i fotografiat per tots els cantons i que ja hem debatut prou sobre si ja ha matat Goliat o encara no, seguim cap al Duomo, situat molt a prop. De fora és espectacular, amb les peces de marbre de tres colors, i la immensa cúpula de Brunelleschi és molt imponent...


... l'interior, en canvi és molt sobri i menys interessant, a excepció de la cúpula, pintada amb frescos.


Comprem els bitllets per pujar a gaudir de vistes, uns des de la cúpula i els altres des del campanile.


Abans i després de dinar passegem per alguns racons de la ciutat, com la Piazza de la Signora, amb el Palazzo Vecchio i la zona on s'albergaven diverses de les estàtues renaixentistes...


... i després busquem el pont més famós de la ciutat:  Ponte Vecchio, conegut per ser un dels pocs ponts que històricament van estar habitats. Ens hi passem una bona estona, veient-lo des d'un costat, des de l'altre, des d'un petit mirador i des dels ponts propers...  Ens va agradar molt!



Seguidament fem una bona caminada fins al Piazzale Michelangelo, un lloc estratègic pel que fa a les vistes: ens queda tota Florència als peus. Des d'allà podem anar veient els edificis que hem vist al llarg del dia i anem esperant que es pongui el sol i aquests comencin a il·luminar-se.


En baixar anem a veure alguna església més i novament cap al pont. En estar ja les botigues (joieries i rellotgeries de luxe) tancades, la nit i la fusta li dónen un aire molt medieval, súper encantador.


Diumenge no tenim massa més temps que el d'anar a esmorzar amb calma i començar a tornar amb tren (i bus) cap a l'aeroport de Pisa, convençudíssims de que Florència és una ciutat realment preciosa i que mereix ser disfrutada amb molt més temps del que aquesta vegada hem pogut destinar-li.  TORNAREM!!


2 de gener del 2017

Malta

Malta és un petit país format per tres illes situades al mig del Mediterrani, al sud de Sicília. La seva costa escarpada ens motiva molt, i les seves reduïdes dimensions (l'illa principal no fa més de 30km de llarg) permeten visitar-lo en una escapada de pocs dies, com la d'aquestes vacances de Nadal!


El primer dia, després de recollir el cotxe i dinar només tenim un parell d'hores fins que es pongui el sol. Decidim anar cap a Clapham juction per veure antigues roderes de carro prehistòriques.


El segon dia fem el sud-est de l'illa principal. Comencem per la Blue Grotto, o cova blava, visible des del mirador situat al costat de la carretera. Baixar fins a baix i passejar per racons propers ens va fer gaudir tant o més que el trajecte amb barca fins a aquesta per admirar la blavor del seu interior.


Seguim fins als temples de Hagar Qim i Mnajdra, que construïts aproximadament el 3600 a.C., tenen més de 5000 anys d'antiguitat. En aquests tipus de temples destaca la seva forma ovalada pel que fa a la disposició dels blocs de pedra, alguns gegantins, i una única entrada principal. A Hagar Qim es conserva un petit altar i algun relleu però Mnajdra ens va agradar més. Com a curiositat, les monedes de cèntims d'euro maltesos porten un detall d'aquest últim temple. Per Malta hi ha més temples similars (Tarxien, Ggantija...) però descartem visitar-ne més perquè són molt semblants.


Dinem diversos Pastizzi maltesos i seguim fins a Marsaxlokk, una població coneguda pel port ple de barques 'luzzu', ben colorides i amb l'ull d'osiris, significant bon auguri. Si bé el poble en si no té massa encant, el port és ben bé tot el contrari: ens va encantar recórrer tota la badia fent multitud de fotos.


Prop de Marsaxlokk hi ha la St. Peter's Pool, un racó rocós de costa que ens va agradar molt.


Tot i que en aquesta època de l'any el sol es pon uns minuts abans de les 17h, encara queda un bri de llum per destinar-lo a Marsaskala i les seves salines.


El tercer dia ens desplacem a Mdina, l'antiga capital, per recórrer els racons d'aquesta població medieval.


A tocar li queda Rabat, població que alberga diverses catacumbes que visitem.


La tarda és moment de veure alguns penya-segats. Comencem pels de Dingli...


... i seguim pels de Fomm ir-Rih. D'aquests últims sabíem que David i Neus (propietaris d'un blog que seguim sovint) hi havien anat, però no sabíem massa què ens trobaríem ni on havíem d'anar. La casualitat va fer que el pàrquing que l'Anna va indicar al google maps va resultar l'inici d'una caminada cap a un racó súper espectacular!!
 

Tornant ens desviem a Mosta per veure la seva església, Rotunda, de cúpula immensa.


El quart dia deixem Malta per unes hores i ens plantem amb ferri a Gozo, l'altra illa maltesa (la tercera és Comino, que no visitem). Veiem diversos llocs: platja Ramla beach, algun poblet, el molí Ta'Kola... però sens dubte el primer plat fort arriba quan ens dirigim al nord, prop de Marsalforn, i veiem les salines de Qbajjar, d'origen romà. Ens van encantar, tant les quadrades i rectangulars com les de formes estrambòtiques. Passejar per allà va ser sens dubte un dels millors moments del viatge.


Encara meravellats, seguim cap a l'altre punt fort (i aquest sí, massificat) de Gozo: l'Azure Window, o finestra blava, un arc de roca que es projecta sobre el mar.


Abans d'agafar el ferri per tornar ens dirigim a Vitoria, la capital de Gozo, per veure'n la ciutadella. Ens va agradar força, però potser ens va semblar massa restaurada.


Pel cinquè dia deixem la visita a La Valletta, la capital. D'aquesta són especialment famosos els singulars balcons de colors, coneguts com gallarija, o l'interior de la co-catedral de St Joan, amb pintures de Caravaggio i el terra plagat de tombes de marbre (més de 400).


Les vistes cap a les tres ciutats (Senglea, Vittoriosa i Copiscua) des del mirador Upper Barraka (i des del tram de carrers que uneix aquest amb l'altre mirador, Lower Barraka gardens) són també un must see.


Acabem la tarda a Sliema, amb vistes a la part oest de La Valletta, amb la torre de la catedral de Sant Pau i la cúpula de l'església de les carmelites com a elements principals.


L'últim matí tenim previst passejar per les tres ciutats, situades enfront de La Valleta, per tenir una altra perspectiva d'aquesta. Però el cotxe no arranca i canviem de plans: visitem una horeta Sant Julian, a tocar d'on hem estat allotjats aquests dies. Els gratacels li resten l'encant que devia tenir quan era un poblet de pescadors però passejar per Spinola Bay i per la badia de l'església resulta agradable.


De nou al cotxe, un noi ens ajuda a girar-lo per posar-lo cara avall i engegar-lo, de seguida ho aconseguim i anem tirant amb molt de temps cap a l'aeroport. Posar gasolina va ser novament motiu de no poder engegar-lo, però els maltesos són molt bona gent i de seguida el propietari i un altre home van oferir-se a empènyer, i en veure que no s'engegava de seguida van aparèixer amb uns bornes per carregar-nos. Sense més problemes, deixem el cotxe a l'aeroport (el qual evidentment allà tampoc s'engega :S ) i tornem cap a casa, molt satisfets de com han anat els dies en aquest petit país mediterrani.


Itinerari en detall (que suposa només 190km), fent nit a Paceville (St Julian):

Dia1. Vol Girona-Malta. Roderes de carros prehistòriques de Clapham junction.
Dia2. Blue Grotto + temples Hagar Qim i Mnajdra + Marsaxlokk i St. Peter's Pool + Marsaskala i salines.
Dia3. Mdina + catacumbes de Rabat + penyasegats de Dingli + penyasegats de Fomm ir-Rih.
Dia4. Gozo: diversos (port de Mgarr, platja Ramla beach des de baix i des del mirador Calypso cave, molí Ta'Kola) + salines de Qbajjar + Azure Window + Ciutadella de Vitoria i carrers propers.
Dia5. La Valletta. Posta de sol a Sliema
Dia6. Saint Julian. Retorn del cotxe i vol Malta-Barcelona.

Ens ha faltat poder veure l'Hipogeu de Hal Saflieni, temporalment tancat per restauració  :'(