6 de desembre del 2016

Excursions pels Ports i turisme pels voltants

Aprofitem el pont de desembre per passar uns dies a les terres de l'Ebre, concretament per conèixer millor el Parc Natural dels Ports, amb indrets força sorprenents, i per fer turisme per la zona.

El primer dia anem directes a Arnes per fer una excursió circular que ens portarà a veure el Toll de Vidre, un saltant d'aigua molt bonic del riu Algars, situat a cavall entre Catalunya i Aragó.


Encara tenim temps de fer una altra excursió, així que reculem i anem cap a Horta de Sant Joan i aparquem al convent de Sant Salvador, des d'on surt la ruta que porta al cim de la muntanya de Santa Bàrbara. Tot plegat enmig d'una boira ben espessa que no ens deixa veure a dos pams però que quan aconseguim deixar-la sota els peus n'obtenim imatges espectaculars.


En acabar, fem una breu parada a Horta de Sant Joan -novament emboirada- per recórrer el poble.


El segon dia, tot i que plou intermitentment, decidim fer les excursions previstes. Primer la dels Estrets d'Arnes, un racó molt bonic que segueix el curs del riu.



Després, fem l'excursió de les Roques de Benet. Ja no plou però estan molt emboirades, sort que mentre baixem es destapa una mica i podem veure una mica de vistes, que des de dalt del cim res de res!


Després de dinar decidim anar a Benifallet per visitar la Cova del Dos i la cova Meravelles. La primera va estar habitada durant la Guerra Civil i en conseqüència té moltes estalagtites i estalagmites trencades. La Meravelles es va descobrir posteriorment i es manté més intacta i amb formacions 'excèntriques'.

Pel tercer dia també hi havia previsió de mal temps (tot i que finalment fa bo), així que tenim previst fer turisme. Primer anem a Corbera d'Ebre per veure les restes del Poble Vell, destruït completament per un bombardeig durant la batalla de l'Ebre. Només l'església va salvar-se, perdent la teulada.


Seguim fins al santuari de la Fontcalda, per recórrer els estrets que forma el riu Canaletes.


Finalment anem a Pinell de Brai per visitar el celler del poble i degustar vi. D'estil modernista (dissenyat per Cèsar Martinell, deixeble i amic de Gaudí), l'anomenen sovint la catedral del vi pel seu interior ple d'arcades. 


L'últim dia es desperta assoleiat, així que pugem cap a la zona dels Montsagres per pujar al Tossal d'Engrilló. Durant el recorregut trobem la bassa de la Refoia o del Coll Roig, molt bonica, i algunes fonts, però poc abans d'arribar al cim la boira puja novament i des de dalt no veiem res de res.


Després de dinar seguim cap a casa fent una breu parada a Miravet per veure el castell i el poble.



Itinerari en detall, sempre fent nit a Xerta:

Dia1. Trajecte Penedès-Arnes. Excursió al Toll de Vidre. Continuació a Horta de Sant Joan. Pujada a la muntanya de Santa Bàrbara i visita del poble.
Dia2. Excursió als Estrets d'Arnes. Pujada a les Roques de Benet. Visita a la Cova Meravelles de Benifallet
Dia3. Turisme:  Poble vell de Corbera d'Ebre, Estrets de la Fontcalda, Celler de Pinell de Brai
Dia4. Excursió-pujada al Tossal d'Engrilló. Visita Miravet.  Trajecte Miravet-Penedès.