12 d’octubre del 2013

Vies ferrades Sant Vicenç d'Enclar i Tossal Gran d'Aixovall

Andorra és el país dels Pirineus i de les vies ferrades. Avui aprofitem el matí per fer-ne dues, la VF Sant Vicenç d'Enclar i la VF Tossal gran d'Aixovall, situades a només 5 minuts amb cotxe.

La via ferrada de Sant Vicenç d'Enclar es troba a tocar de Santa Coloma. Un cop arribem a aquesta població ens caldrà buscar el carrer Barrers on, al final d'aquest, aparcarem. L'inici està perfectament senyalitzat i l'aproximació és de menys de 15'. El recorregut discorre enmig de boscos d'alzina, en trams força verticals però gens difícils només un petit desplom.


De seguida s'enlaira prou per poder començar a gaudir de les vistes a la vall: en primer pla Santa Coloma i a segon terme Andorra la Vella.


Després la via se suavitza, passant per algun tram amb cadenes i amb anelles i finalment algun altre tram vertical que ens farà acabar just als peus de l'ermita romànica de Sant Vicenç d'Enclar.


Per baixar seguim el camí senyalitzat que surt de l'oest de l'ermita. Les marques ens portaran a trobar un coll que fa d'encreuament, girem a mà dreta i al cap d'un moment hem d'agafar el camí paral·lel a la pedrera, camí que acabarà trobant el camí d'aproximació inicial.


De nou al cotxe, ens disposem a anar a la VF Tossal gran d'Aixovall. Tornant cap a la frontera, en una rotonda ens desviem cap a Òs de Civís però de seguida aparquem a mà dreta, al costat d'una zona esportiva i un restaurant. L'aproximació és mínima però ens va costar molt trobar l'inici: un cop davant el cartell indicador de la ferrada hem de baixar cap al riu fins gairebé tocar-lo. 

Comencem un tram vertical d'uns 12 metres, seguidament descendim caminant fins gairebé tornar a tocar el riu Valira. Tornem a enfilar-nos per la roca fins a un punt que ens permet escollir si pujar verticalment o dirigir-nos a la dreta (tram més esportiu). Optem per aquest, que té un desplom que et regala uns instants de forta descàrrega d'adrenalina. Passat el desplom de seguida arribem al final, on gaudim de bones vistes i del dinar. 


Malgrat que són dues VF's força curtes, el fet de poder-les fer juntes ens ha fet gaudir-les molt!