1 de maig del 2016

Índia

La Índia és sens dubte un país de contrastos: allà la brutícia exagerada conviu al costat de monuments d'arquitectura finíssima, el caos de trànsit contrasta amb la tranquil·litat de la gent, vida i mort conviuen en harmonia, les vaques (tant rurals per a nosaltres) passegen per les ciutats, i la pobresa no està pas renyida amb la felicitat de la gent. Amb tot això, i amb la diversitat d'experiències intenses i sensacions impactants que ofereix, aconsegueix trencar molts esquemes. La Índia és realment un altre món, tan diferent al nostre en moltíssims aspectes i a la vegada tan igual! Tothom diu que tornes d'allà amant-la o odiant-la, que no hi ha punt intermig, així que ens posem novament les motxilles i, amb la Lidia, ens hi tirem de cap per saber de quin bàndol som!   Disposem només d'una setmana, poquíssim però suficient per descobrir-ne alguns racons i concloure que LA ÍNDIA ÉS MOLT MÉS QUE EL TAJ MAHAL.



Tenim tan pocs dies que descartem visitar la capital, així que el que fem només posar els peus a Delhi és córrer cap a la terminal domèstica per agafar un vol a Varanasi o Benarés, la ciutat més sagrada dels hindús. Només arribar, primers banys de realitat índia: el trajecte en tuk-tuk fins a la ciutat, el caos de trànsit amb els omnipresents clàxons, la calor, brossa per tot arreu, vaques sagrades menjant-se la brossa...  Sort que venim mentalitzats!

De Varanasi ens va encantar la zona dels Ghats, els diferents trams d'escales que comuniquen la ciutat amb el riu Ganges. És on la gent fa vida  -especialment a primera hora del matí i a la tarda-  i hi ha lloc per a tothom: els que renten roba, els que es renten ells, els que fan ofrenes, els que s'improvitzen una discoteca amb bailoteo, els que juguen a criquet, els cursets de natació pels petits, les vaques... Tota la vidilla als Gaths contrasta amb les incineracions dels morts, allà mateix i les 24 hores del dia, i a nosaltres ens ha fet molta, molta enveja la naturalitat amb la qual es viu tot plegat.


Imprescindible fer un trajecte amb barca pel Ganges a primeríssima hora del matí, val molt la pena!


Després podem seguir passejant pel Chowk, l'entremat de carrerons estrets i laberíntics propers al riu ...


... o apropar-nos en tuk-tuk a diversos temples com el Sankat Mochant o Monkey Temple, el Vishwanath del costat de la universitat, el Tulsi Manas i el Durga. Com que agafem un tuk-tuk bici i el conductor no pot, el Roger decideix fer de taxista!! Realment Varanasi ens ha agradat molt, el dia i mig que vam passar-hi va ser suficient per veure'n l'essència i concloure el que ja imaginàvem: la ciutat del Ganges, la ciutat sempre habitada més antiga del món, és un dels imprescindibles d'aquest immens país.


Un tren nocturn ens deixa a Khajuraho, petit poble plagat de temples. Visitem els de l'oest i la seva arquitectura ens va semblar espectacular tant per la seva forma vistos des de lluny com pel seu laboriós treball vistos a nivell 'micro', doncs tots ells estan decorats amb imatges humanes i d'animals tallades a la pedra (en general molt més treballats en la part visual que a dalt de tot o a baix). De totes les imatges, cal anar buscant les que fan referència al kamasutra, i que han fet famosos aquests temples.


Orchha és una població petita i molt tranquil·la, resulta una espècie d'oasi enmig del caos indi (cosa que s'agraeix bastant!!). Allà vam aprofitar per visitar-hi, a la zona del fort, un parell de palaus interessants. Eque ens va agradar més és Jahangir Mahal. Orchha també presumeix de tenir diversos palauets funeraris anomenats chattris. 


Gwalior és una ciutat gran on fem una breu parada en el nostre trajecte d'Orchha a Agra per veure el fort i les espectaculars estàtues jainies excavades a la roca. Algunes són realment immenses!!  No acabem d'entendre com és que tan pocs viatgers fan parada a Gwalior, especialment tenint en compte que està a menys de dos hores en tren d'Agra.



Per pocs dies que estiguem a la Índia, no podem descartar passar per Agra per veure l'arxifamós temple de l'amor: el Taj Mahal.  La seva imponència és innegable: tan blanc, tan net, tan majestuós!! 


Realment la millor visió és la primera, la que es té de lluny en el moment d'entrar, en el nostre cas just abans de la sortida del sol. Llàstima de les bastides :(   A mesura que ens hi acostem la perspectiva fa que no sigui tan fotogènic com des de lluny (queda més 'xato'). De dins, la nostra opinió és que no és bonic. 

 

No podem negar la seva bellesa i imponència però com que l'únic que es pot fer al Taj és contemplar-lo, a nosaltres, acostumats a deixar-nos perdre pels racons de tot arreu i explorar-ho tot, la visita ens va deixar una certa sensació de poc aprofitament que li fa baixar uns quants punts en el rànquing de llocs disfrutats a tope... Això sí, veure les fotos després ens fa posar novament la pell de gallina!


Prop d'Agra, trobem una antiga ciutat fortificada que és patrimoni de la humanitat: Fathepur Sikri. La mesquita que hi ha a tocar és també molt interessant de veure.


L'últim destí del viatge, on estem un dia i mig, és la capital del Rajastan: Jaipur.  Allà passem una bona estona pels basars de la ciutat rosa i després veiem alguns palaus: el City Palace, la curiosa façana del Hawa Mahal o palau dels vents i l'aquàtic Jal Mahal o palau d'aigua.  Després fem una volta dalt del llom d'un elefant.


L'últim matí, abans d'agafar el tren cap a Delhi anem a veure el fort d'Amber, a les afores de Jaipur.



Una de les millors experiències del viatge ha estat el contacte amb la gent local. Molts et demanen fer-te fotos amb ells, com ens passava a Iran,  i a altres directament els demanem nosaltres que 'posin' o els fem un 'robat'!  Nosaltres fem el que podem, la Lidia fa autèntiques 'fotazas'!!!


Precisament el millor lloc per estar amb els locals és el tren, doncs estan molt disposats a petar la xerrada mentre dura el trajecte. Hem viscut anècdotes realment de pel·lícula en aquest sentit!!



El detall de la ruta que hem seguit és:

Dia1. Vol Barcelona-Nova Delhi, via Istanbul
Dia2. Arribada a Delhi i vol intern Delhi-Varanasi. Visita als Ghats principals, barri Chowk, temple daurat Vishwanath i cerimònia diària al Ghat principal. Nit a Varanasi
Dia3. Varanasi (sortida de sol al Ganges, Chowk, temples del sud: Sankat Mochant o Monkey Temple, Vishwanath del costat de la universitat, Tulsi Manas i Durga). Tren nocturn Varanasi- Khajuraho
Dia4. Khajuraho (temples de l'oest). Taxi a Orchha. Orchha (fort amb palaus Jahangir Mahal i Raja Mahal, chattris). Nit a Orchha
Dia5. Tuk-tuk a Jhansi i tren Jhansi-Gwalior. Visita fort i escultures jainies de Gwalior. Tren Gwalior-Agra. Nit a Agra
Dia6. Visita Taj Mahal  i  fort d'Agra (de fora). Taxi a Fathepur Sikri (antiga ciutat fortificada i mesquita) i continuació a Jaipur. Nit a Jaipur
Dia7. Jaipur (basars de la ciutat rosa, palau de la ciutat, façana Hawa Majal, Jal Mahal). Nit a Jaipur
Dia8. Jaipur (fort d'Amber). Tren Jaipur-Delhi. "Nit" a Delhi
Dia9. Vol Nova Delhi-Barcelona, via Istambul (amb escala llarga per sortir unes hores a recordar-la)

Evidentment una setmana és molt poc temps per veure Índia, ens en caldrien moltes més! Hem hagut de triar bé, sabent que ho descartàvem gairebé tot. Si només tenim en compte el nord, ens han quedat pendents molts llocs del Rajastan (com Udaipur, Jaisalmer, Pushkar, Jodhpur o Ranakpur), doncs només hem vist Jaipur, així com altres llocs com el Tibet indi, Amristar i el seu temple daurat, els parcs amb tigres o Abhaneri (va ser impossible acabar-hi d'arribar)... Diuen que qui va a la Índia té després molt clar si vol tornar-hi o no. Nosaltres opinem que tot i que no ha estat el nostre millor viatge, no ens faria res tornar per veure tots aquests llocs i gaudir novament de la vidilla dels trens, definitivament som dels que tornen estimant-la!!!