30 de gener del 2016

Fontpedrós amb raquetes

Tot i no saber si ens trobarem molta o poca neu, ens decidim a anar a Andorra per fer una excursió amb raquetes des de la cota més alta de Naturlandia tot fent el cim del Fontpedrós. 


Ja amb el nostre objectiu a la vista i veient que encara tenim les piles força carregades ens decidim a pujar un cim força més alt (2.500m) que veiem a l'esquerra del Fontpedrós, del qual no en sabem el nom, però sí que ens va obrir força les vistes. 


Finalment fem cap al Fontpedrós (2.239m) i acabem la ruta fent una circular.



Link al track per GPS:  Fontpedrós amb raquetes

24 de gener del 2016

Montserrat: Frares encantats i Agulles

Amb mono d'excursions, destinem el primer matí lliure d'examens de l'Anna per fer una bona ruta per Montserrat. Des del pàrquing del Coll de Can Maçana prenem el camí de les Batalles i, enmig d'una lluita constant entre el sol i la boira, posem rumb cap al refugi Vicenç Barbé i cap a Coll de Port.


En arribar a Coll de Port, prenem el camí de l'oest el qual, a través de diversos trams equipats, ens permetrà fer la travessa a Frares, fins a arribar al Portell Estret.


Des del Portell Estret, forta baixada fins a trobar el camí que passa just per sota de la Cadireta. I ja des d'allà, cal planejar deixant enrere el massís fins a trobar de nou el cotxe.


Track GPS de la ruta:  Montserrat Volta Agulles i Frares

3 de gener del 2016

Andalusia

Malgrat tenir clar que Andalusia té molt per oferir, sempre tendim a descartar-la per alguna raó (perquè a l'estiu hi fa massa calor, perquè per pasqua hi ha massa pocs dies i a més tot està 'plagat' de processons, perquè últimament preferim explorar destins més llunyans...).  Però adonar-nos que pels voltants d'aquest cap d'any podíem tenir fins a vuit dies va ser el detonant de fer factible aquest viatget. El Pep i la Roser ens acompanyen la meitat dels dies en aquest destí que ja teníem clar que no ens decebria! 

Tot baixant, com que anem amb cotxe, ens desviem a Calpe (Alicante) per pujar a un penyal ben curiós, el Peñón de Ifach (veure entrada a part aquí).  Ja a Almería, passem dos dies al Parc Natural Cabo de Gata, un dels pocs llocs on platges i cales tipus 'Costa Brava' s'alternen amb d'altres tipus 'Costa Daurada'. Tota la zona és d'origen volcànic i algunes de les platges i cales que veiem ens semblen realment espectaculars. Visitant el parc de nord a sud, la primera que veiem és Playa de los Muertos.


Seguim fins gairebé la Cala del Plomo, des d'on surt un camí que amb aprox. 1,5 km ens durà a Cala de Enmedio, una cala espectacular per les seves parets totalment blanques, antigues dunes petrificades.


A Isleta del Moro hi ha dues roques conegudes popularment com 'las Ballenas', i la Playa del Peñón Blanco.


I a la genial Playa del Arco trobem una zona amb més dunes fossilitzades, de formes beeeen capritxoses!


La Playa Mónsul, amb la seva roca la Peineta, va ser escenari d'una pel·lícula d'Indiana Jones. Pujar a la Peineta, rodejar-la, explorar roques basàltiques que semblen murs, i seguir per la costa fins a Cala Mónsul, Playa de la Media Luna i encara una mica més... tot plegat va ser realment espectacular.


Més enllà de la Playa Mónsul ja no es pot seguir més amb el cotxe. Cal doncs fer una bona volta per tal de poder veure la zona més sud del parc. Des del far de Cabo de Gata seguim a peu fins a la Punta Baja, una roca ben basàltica, especialment la seva vessant est.


Si es vol es pot seguir a peu atansant-nos cada vegada més a l'arrecife el Dedo. I si des de Cala Rajá pugem una mica el penya-segat tindrem bones vistes a la Vela Blanca.


De nou al far, cal admirar el Arrecife de las Sirenes i donar per acomiadada l'estada al Cabo de Gata.


Allotjant-nos a Álora (Málaga) hem aconseguit -cosa gens fàcil!!- entrades 'gratuïtes' per recórrer el Caminito del Rey. La ruta, inicialment creada per escurçar camí als treballadors de dues centrals hidroelèctriques separades per dos congostos, estava últimament tan malmesa que figurava en rànquings de camins més perillosos del món. Però després de rehabilitar-lo totalment (creant-ne un de nou a sobre de l'antic), no fa ni un any que s'ha reobert al públic per poder gaudir dels dos congostos: desfiladero de Gaitanejos i desfiladero de los Gaitanes. Això sí: l'entorn és tan preciós com la massificació de la ruta.

 

Ja sense els 'suegrus' passem un matí al Torcal d'Antequera (Málaga), conegut per les seves roques calcàries erosionades. La ruta que seguim, d'uns tres quilòmetres, ens va fer gaudir d'aquest 'bosc de pedra' i de les seves formes capritxoses. Pel final deixem la més famosa: el Tornillo del Torcal.


Ronda és una població malaguenya molt famosa per l'imponent pont que salva el desnivell dels penyasegats del riu Guadalevín, que divideixen la població en dues meitats...


... però a banda del pont, molts dels seus racons ens van agradar molt.


Prop de Ronda però ja a la província de Cádiz trobem Setenil de las Bodegas, un poble ben curiós perquè aprofita les parets de roca per a les cases de diversos carrers.

 

Per al final del viatge deixem Granada i el seu monument més emblemàtic: l'Alhambra. Com que quan volíem comprar l'entrada per internet ja estaven esgotades ens toca matinar i estar fent cua a les taquilles una hora abans d'obrir el recinte. Tot i el 'madrugón' aconseguim entrada però separada: pel matí podem veure els exteriors, l'alcazaba i el palau Generalife.


Tot i passar-hi poques hores, la ciutat ens va agradar força. Veiem la zona propera a la catedral (amb la casa del carbón i l'alcaicería, per exemple) i el barri Albaicín, ple de casones mossàrabs. Des d'allà pugem fins a Sacromonte per gaudir de les vistes i finalment esperem, des del mirador de San Nicolás, que es faci de nit i l'Alhambra s'il·lumini.


De nou a l'Alhambra, veiem els palaus nazarís amb l'entrada nocturna. Espectaculars!



Itinerari en detall (aprox 2.480 km):
Dia1. Trajecte Penedès-Calpe. Pujada al Penyal d'Ifach. Trajecte Calpe-Carboneras. Nit a Carboneras
Dia2. P.N. Cabo de Gata: playa de los Muertos, cala de Enmedio, cala Plomo, mirador de la Almadrava, La Isleta del Moro amb roques Las Ballenes i playa del Peñón Blanco, playa del Arco. Nit a Albaricoques
Dia3. P.N. Cabo de Gata: playa de los Genoveses, playa Mónsul amb Peineta i caminada fins a Cala Mónsul i playa de la Media Luna, Punta Baja, arrecife el Dedo, cala Rajá i vistes a la Vela Blanca, far del Cabo de Gata i arrecife de las Sirenas. Continuació a Álora. Nit a Álora
Dia4. Caminito del Rey. Nit prop de Málaga
Dia5. Torcal de Antequera. Continuació a Ronda. Nit de cap d'any a Ronda
Dia6. Ronda + Setenil de las Bodegas. Continuació a Granada. Nit a Granada
Dia7. Granada: Alhambra i zones centre, Albaicín i Sacromonte. Nit a Granada
Dia8. Trajecte Granada-Penedès

Andalusia donaria per fer almenys quatre viatges com el que hem fet així que, com sempre, ha calgut prioritzar!  El que ha quedat pendent no es mourà de lloc  :)