3 de maig del 2014

Marroc

Per trobar una cultura ben diferent a la nostra sovint són necessàries moltes hores d'avió i alguna que altra escala. Però en el cas del Marroc, amb menys de dues hores de vol ja ens plantem en un món totalment diferent al nostre, on l'omnipresent regateig als zocos, el transport amb mules, el bullici de les medines, els dromedaris, el menjar amb espècies, els boníssims i dolços sucs de taronja i tès a la menta, les dunes, les 'cabres boges' als arbres...  són alguns dels seus símbols.



Aterrem a Fez, una ciutat en la que ens estem un dia i mig. La primera tarda veiem els jardins Bab Boujeloud i la medina Fez-el Jedid (el barri Mellah, el cementiri jueu i l'exterior del palau reial).  I cap al tard, anem al turó de les tombes benimerines per gaudir de vistes elevades a la ciutat.


El segon dia el destinem per complet a Fez-el Badi, una caòtica i laberíntica medina amb infinitat de petits carrerons en els que, tot i que el govern ha creat diversos recorreguts indicats amb panells de colors que ajuden molt (seguim el rosa, el blau i el marró), és impossible no perdre's.


Comencem per Bab Boujeloud i seguim Talaa Kbira -un dels dos carrers principals-, tot tractant de trobar la medersa Bou Inania, la plaça Nejjarine, el racó de la henna, la plaça Seffarine -on es posen els ferrers-, la mesquita i universitat Kayrouane, etc.

 

Però el millor de Fez són les curtidories, on es tenyeix, s'asseca i es treballa la pell o cuir per fer-ne babutxes, bolsos, pufs...  En veiem dues:  la petita, a tocar de plaça Nejjarine, i la gran (curtidoria Chouara), situada relativament a prop de plaça Seffarine.  L'olor és insuportable!

 

Des de Fez agafem un bus nocturn amb destí Rissani, una població molt propera al desert que els dimarts, dijous i diumenges celebra un mercat molt concorregut al qual acudeixen compradors de diverses localitats. Aquests compradors 'aparquen' les seves mules al curiós pàrquing de mules!!


Per gaudir al màxim del desert contractem una curta excursió amb dromedaris per les dunes de Erg Chebbi, fins a un campament on passem la nit. Espectacular la passejada fins a la haima, d'una mica menys d'hora i mitja, gaudint al màxim de les vistes i de les nostres pròpies ombres.


Per veure la posta de sol pugem a una duna immensa que queda una mica allunyada. Costa una mica, especialment el tram final, molt dret, però les vistes justifiquen la suada! De nou a baix, justament s'escau en que no hi ha gens de lluna i la quantitat d'estels que es veu és espectacular.


La sortida de sol va ser molt xula i a més ens fa treure el 'cuquet' d'haver-nos quedat dormint a la haima quan érem al desert de Tuníssia, el 2006...  :(    I de nou cap als dromedaris!!


El viatge no s'atura i seguim fins a les gorges del Todra, un canó que el riu ha anat esculpint deixant unes parets verticals de més de tres-cents metres d'alçada que són punt de trobada de molts escaladors. Hi anem a peu des de l'hotel seguint la carretera amb la Kira i en Lucasz, una parella de viatgers de Cracòvia amb qui fem molt bones migues; però de seguida un home ens indica un camí més bonic que recorre enmig dels horts.  Prop de la part més estreta vam veure que hi ha una via ferrada   ;)   que no resseguim per falta de temps i de material.


De camí a Marrakech cal fer sí o sí una mica de 'desvío' des de Ouarzazate per veure el ksar Ait Ben Haddou, un poble encantador amb diverses kasbah, on s'han rodat moltíssimes pel·lícules.


Fa tres anys ja vam visitar Marrakech, quan vam decidir pujar al Toubkal. No era prioritari tornar-hi però la ciutat és una bona base per fer excursions d'un dia.  La primera, cap a les magnífiques cascades d'Ouzoud, que salten -en diferents trams- un desnivell de 100 metres. Es poden veure des de diversos miradors, tant per dalt com per baix i des d'ambdós costats. I per si això no fos suficient, podem sumar-hi els monos (macaco de berberia) que volten pels arbres del voltant.



Per l'últim dia queda l'excursió a Essaouira, una ciutat costanera encantadora. Ens va agradar molt el port, la zona de la muralla foradada i la bastió nord, així com passejar per la medina, de carrerons més amples i tranquils que Fez o Marrakech... Allà ens tornem a trobar en Lucasz i la Kira, amb qui comprem el dinar al mercat del peix, per fer-lo coure i menjar-nos-el al port.



L'itinerari en detall és:
Dia 1. Vol BCN-Fez (1h35'). Visita jardins Bab Boujeloud, medina Fez-el Jedid, turó tombes benimeries per vistes a la ciutat. Nit a Fez
Dia 2. Visita medina Fez-el Badi. Nit al bus nocturn Fez-Rissani (9h)
Dia 3. Trasllat al desert. Descans/relax a l'hostal i la piscina. Excursió amb camells i posta de sol al desert. Nit al campament
Dia 4. Sortida de sol al desert i retorn amb camells. Visita Rissani i trasllat a les gorges del Todra, parant al palmeral de Tinehir. Caminada a les gorges a la tarda. Nit a gorges del Todra
Dia 5. Furgoneta a Tinehir, bus Tinehir-Ouarzazate. Taxi individual a Ait Ben Haddou. Grand taxi compartit Ouarzazate-Marrakech. Nit a Marrakech
Dia 6. Excursió/tour a les Cascades d'Ouzoud. Nit a Marrakech
Dia 7. Excursió/tour a Essauira, parant per veure les 'cabres boges'. Vol Marrakech-BCN (2h5')


No hi ha dubte que ha estat una estada molt breu i que han quedat coses al tinter. Amb més dies haguéssim afegit Chefchaouen (la ciutat de la medina blava), algun lloc proper a Fez (com Meknes, Moulay Idriss o Volubilis) o la immensa medina de Casablanca. O inclús haguéssim fet el trajecte nocturn de dia i amb parades. Tot plegat és suficient per fer alguna altra escapada!