15 de gener del 2012

Vallfogona de Ripollès - Castell de Milany

Aprofitant que hem passat la nit a Ripoll, destinem el diumenge a fer una excursió a Vallfogona de Ripollès, un poble situat a la carretera entre Olot i Ripoll, a 11km d'aquesta. Aparquem al sud del poble i comencem la caminada baixant fins a un pont medieval per després enfilar amunt amb el poble sempre d'esquena fins trobar una pista. Quan aquesta es deixa, el camí s'endinsa per boscos de faigs, que si ara ja són encantadors, a la tardor deuen ser espectaculars.


En dues hores arribem a les restes del castell de Milany, situades en un lloc estratègic amb vistes als Pirineus. Uns cartells ens ajuden a distingir l'ascensió d'ahir, així com el Canigó, el Puigmal, el Taga, o l'inconfusible Pedraforca.


Després de dinar tornem al collet de Milany i seguim per un altre camí (que de manera circular ens tornarà a l'inici de la ruta) que també ens va agradar molt, amb prats i boscos de faig molt bonics. 


El link d'aquesta excursió 100% recomanable és: Castell de Milany

         

14 de gener del 2012

Bastiments (2883m) amb raquetes

Coincidint amb el meu aniversari, l'Anna prepara una sortida sorpresa que, després de tenir-me del tot despistat, acaba sent al Ripollès. Sortim ben d'hora, ben d'hora, en direcció a vés a saber: de moment ella només em va indicant poblacions cap a les que m'he de dirigir (Igualada -> Manresa -> Vic -> Ripoll -> Camprodon -> Setcases).  Finalment, seguim fins a les pistes de Vallter 2000 i aparquem poc abans d'arribar-hi, en una curva on un cartell immens indica el refugi Ulldeter.


Comencem a caminar, primer sense neu, per un camí que en poc menys de 20 minuts ens porta al refugi. Des d'allà, ja amb les raquetes, seguim per una pista de l'estació d'esquí i poc després ens desviem a l'esquerra i seguim amunt fins al coll de la Marrana.


Des d'aquest coll, el Gra de Fajol queda a 40 minuts


però decidim continuar cap al nostre objectiu: el Bastiments (2.883m). Al principi no, però cap al final de la pujada la neu està força gelada i, com que el pendent és força considerable, ens comencem a preocupar per la baixada, i més tenint en compte que tothom porta grampons!  El Bastiments fa dos cimets i entre l'un i l'altre se segueix per una carena amb molt bones vistes a cims propers com el Gra de Fajol, el Bacivers, el Freser, el Pic de l'Infern... 

                        

Dinem al cim nord i decidim baixar cap al coll del Freser. La baixada sembla igual de gelada que per on hem passat, però ens sembla que aquest coll queda més a prop. Des d'allà, acabarem de baixar i planejarem de nou fins al coll de la Marrana. El gran pendent fa que amb les raquetes anem molt lents i vigilant molt. Per a una altra ocasió, lliçó apresa: grampons a la motxilla! 


De nou al coll de la Marrana, seguim més o menys el mateix camí fins al cotxe, amb alguna que altra caiguda força espectacular. El track del recorregut es pot trobar a: Bastiments (2883m)